Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ Κ ΑΣΘΕΝΕΙΣ


Εισαγωγή 

Επώδυνες πληγές στο στόμα είναι ένα σύμπτωμα της νόσου του Behcet 

Hulusi Behçet

Νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet είναι το όνομά του μετά από μια τουρκική δερματολόγο (ειδικό δέρμα) που ονομάζεται Hulusi Behçet. Behçet ήταν το πρώτο πρόσωπο για να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που ήταν προηγουμένως πιστεύεται ότι είναι άσχετα συμπτώματα είναι στην πραγματικότητα που προκαλείται από μια ενιαία κατάσταση.
Ο Δρ Behçet δημοσιεύθηκε αρχικά πορίσματα του το 1936 και η κατάσταση έχει γίνει γνωστό ως η νόσος του Behcet από τότε.
Η νόσος του Behcet είναι μια σπάνια και ελάχιστα κατανοητό πάθηση που προκαλεί φλεγμονή (οίδημα) των αιμοφόρων αγγείων.
Είναι επίσης γνωστή ως σύνδρομο του Behcet.  
Η φλεγμονή παρουσιάζεται συχνά στο στόμα και τα γεννητικά όργανα, η οποία οδηγεί σε δύο πιο κοινά συμπτώματα της νόσου του Behcet:
  • έλκη στο στόμα  - επώδυνη, σαφώς καθορισμένες στρογγυλό ή οβάλ πληγές που σχηματίζουν στο στόμα
  • έλκη των γεννητικών οργάνων
Πάντως, η φλεγμονή μπορεί να επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται σε όλο το σώμα και μπορεί να προκαλέσει μια ευρεία ποικιλία των συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να είναι σχετικά ήπιες, όπως  πονοκεφάλους καιακμή , ή πιο σοβαρές, όπως  η απώλεια όρασης . Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο .
Διαβάστε περισσότερα για τα συμπτώματα της νόσου του Behcet .
Δεν υπάρχει μοναδική δοκιμασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της νόσου του Behcet . Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση τα συμπτώματά σας και αποκλείοντας άλλες συνθήκες.

Τι προκαλεί τη νόσο Αδαμαντιάδη-Behcet;

Η αιτία της νόσου του Behcet είναι άγνωστη, αν και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια αυτοάνοση πάθηση. Μια αυτοάνοση πάθηση είναι όπου το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στη μόλυνση και την ασθένεια, επιτίθεται λανθασμένα υγιή ιστό. ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος  είναι παραδείγματα πιο συχνές αυτοάνοσες καταστάσεις.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα αίτια της νόσου του Behcet .

Ποιος επηρεάζεται;

Νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet τείνει να είναι πιο κοινή σε χώρες του «δρόμου του μεταξιού» της Άπω Ανατολής, της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, όπως η Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ.
Η Τουρκία έχει το μεγαλύτερο αριθμό των περιπτώσεων η νόσος του Behcet. Σε ορισμένα μέρη της χώρας, περίπου 420 άτομα από κάθε 100.000 έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.
Νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet είναι πολύ πιο σπάνια στην Αγγλία, με ένα έως πέντε άτομα για κάθε 100.000 που πλήττονται που. Οι άνθρωποι της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας προέλευσης πιστεύεται ότι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση της πάθησης, αν και αυτό μπορεί να επηρεάσει όλες τις εθνικές ομάδες.
Σε ορισμένες χώρες, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν νόσο του Behcet από ό, τι οι γυναίκες. Για παράδειγμα, στο Ιράν, οι άνδρες είναι 20 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν από ό, τι οι γυναίκες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι η περίπτωση στην Αγγλία, όπου η κατάσταση επηρεάζει άνδρες και γυναίκες εξίσου.
Τα συμπτώματα της νόσου του Behcet μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και συνήθως εμφανίζονται για πρώτη φορά όταν ένα άτομο είναι μεταξύ 30 και 40 ετών. Τα συμπτώματα τείνουν να είναι χειρότερη στους άνδρες.

Θεραπεία της νόσου του Behcet

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Behcet, αλλά είναι δυνατόν να ελέγχει τα συμπτώματα με φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γνωστό ως ανοσοκατασταλτικά.
Η ομάδα της υγειονομικής περίθαλψης σας θα δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα θεραπείας για σας ανάλογα με τα συμπτώματα σας. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας που απαιτείται ως νόσος του Behcet μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος.
Διαβάστε περισσότερα για την θεραπεία της νόσου του Behcet .

Άποψη

Η νόσος του Behcet είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι με την πάθηση θα βιώσουν επεισόδια όπου τα συμπτώματά τους είναι σοβαρή, που ακολουθείται από περιόδους όπου εξαφανίζονται τα συμπτώματα (γνωστό ως ύφεση). Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ερεθίσματα που προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων έχουν εντοπιστεί.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου του Behcet, φλεγμονή των οφθαλμών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης. Υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα άτομα με νόσο Αδαμαντιάδη-Behcet θα βιώσουν κάποιο βαθμό απώλειας όρασης. Ωστόσο, στο μέλλον αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα μειωθεί μετά την εισαγωγή ενός αριθμού νέων τύπων φαρμάκων.
Φλεγμονή του νευρικού συστήματος, τις φλέβες και τις αρτηρίες, καρδιά ή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.Ωστόσο, λόγω του επιπέδου φροντίδας στην Αγγλία, οι θάνατοι από τη νόσο του Behcet είναι πολύ σπάνιες.


Τελευταία αξιολόγηση: 22/08/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου